Centrale sturing

Het integreren van de sturing van verlichting en andere technieken in één systeem biedt de meeste mogelijkheden voor een optimaal comfort en energie-efficiëntie. Er bestaan verschillende vormen van automatiseringssystemen voor woningen en gebouwen.

Gesloten (domotica)systemen

Er zijn heel wat fabrikantgebonden systemen te vinden op de markt. Het zijn de zogeheten domoticasystemen of nieuwe intelligente elektrische installaties die toelaten om te automatiseren op maat van de gebruiker. Dit omvat meestal meer dan de verlichting, maar integreert eveneens rolluiken, zonwering, verwarming, ventilatie...

Dit zijn een aantal functionaliteiten die deze systemen bezitten:

  • sferen creëren in functie van het gebruik van ruimtes
  • alles-uitfunctie
  • energiebeheer
  • energieverbruik meten
  • beheer op afstand
  • flexibiliteit

De bediening van deze systemen gebeurt via een touch screen, drukknoppen maar ook steeds meer via smartphone en tablets. 

KNX

Een andere manier om verschillende technieken geïntegreerd te sturen is een KNX-oplossing. KNX is een wereldwijde standaard voor woning- en gebouwenautomatisering. Het grote verschil met traditionele domoticasystemen is dat KNX een open standaard is. Verschillende fabrikanten ontwikkelen producten en oplossingen die beantwoorden aan deze norm. In een KNX-systeem kunnen dus diverse merken gecombineerd worden, aangezien de producten met elkaar kunnen communiceren.

Een KNX-systeem functioneert decentraal: dit betekent dat alle componenten intelligent zijn en apart kunnen aangestuurd worden. Als er iets fout loopt bij een van de geïnstalleerde producten, heeft dit dus geen invloed op het functioneren van de andere.  Dit is een van de belangrijkste verschillen met een 'klassiek' automatiseringssysteem voor woningen of gebouwen. Een KNX-oplossing is eveneens bijzonder flexibel en kan steeds uitgebreid worden. Hierdoor kan je nog verregaander automatiseren en dus aan energie-efficiënt woningen- en gebouwenbeheer doen. 

Cebeo is erkend als KNX Professional. Uw KNX-project is dus in goede handen bij ons. Hebt u vragen over KNX of hebt u een project? Maak een afspraak bij Cebeolightstudio.