Detectie

Detectie van aanwezigheid en beweging is een veel gebruikte vorm van lichtsturing. Het is ook een heel efficiënte manier om de combinatie van comfort en energie-efficiëntie te creëren. Dat kan in woningen, maar zeker in kantoren, commerciële gebouwen en horeca. Daarin bevinden zich veel ruimtes die onregelmatig gebruikt worden maar waar het licht al te vaak nodeloos blijft branden.

Is hier iemand?

Aanwezigheidsdetectie is een verfijnde en meer gevoelige vorm van bewegingsdetectie. Een aanwezigheidsmelder deelt een ruimte in kleine zones en detecteert daarin de warmtestraling, die veroorzaakt kunnen worden door heel kleine beweging, en schakelt het licht aan of houdt het aangeschakeld. 

Belangrijke aspecten van een aanwezigheidsmelder zijn:

  • Detectiehoek
  • Instelling van de gevoeligheid
  • Tijdinstelling
  • Detectiebereik

Meer gesofisticeerde types aanwezigheidsmelders meten de lichtsterkte van zowel  het kunstlicht als het natuurlijke daglicht en sturen op basis van deze waarden de verlichting. Bij voldoende daglicht wordt de verlichting uitgeschakeld of bijvoorbeeld gedimd tot op een bepaald niveau. Dat laatste heet constante daglichtregeling.

Bepaalde aanwezigheidsmelders zijn geschikt om geïntegreerd te worden in een KNX-configuratie. 

Er komt beweging in

Een bewegingsmelder reageert eveneens op een wijziging van het warmtebeeld en schakelt daarop de verlichting aan. Een bewegingsmelder meet deze veranderingen echter minder fijn en is daarom meer geschikt voor toepassingen met buitenverlichting. Een bewegingsmelder kan ook de lichtsterkte niet meten, waardoor de verlichting bij beweging steeds blijft branden, ook al is daar geen behoefte aan.