Justitiepaleis Charleroi

Energie-efficiënt maatwerk in 'Palais du verre'

Het voormalige Nationaal Glasmuseum of 'Palais du Verre' in Charlerloi werd gerenoveerd tot een moderne rechtbank. De Regie der Gebouwen, de opdrachtgever, schreef een energie-efficiënte verlichtingsinstallatie voor in de zittingszalen, de gangen en publieke delen en het bedrijfsrestaurant. Alles samen zijn deze goed voor een te verlichten oppervlakte van 4.000m². Ook de verlichting van het terras en de aanstraling van het gebouw maken deel uit van dit omvangrijke project. De verlichting is energie-efficiënt door het gebruik van efficiënte lichtbronnen, armaturen en sturing. Er kwam ook heel wat maatwerk aan te pas, zoals de lichtlijnen in de gang.

Installatie

De verlichtingsinstallatie is grotendeels gerealiseerd met toestellen en maatwerk van iGuzzini. In de burelen werd er daglichtregeling voorzien en wordt er dus optimaal gebruik gemaakt van het natuurlijk licht. Afhankelijk van de ruimte en de toepassingen werd er gebruik gemaakt van LED, fluorescentielampen, compact fluorescentielampen en HID-lampen.

Rol van Cebeolightstudio

Cebeolightstudio maakte in samenwerking met opdrachtgever Regie der Gebouwen en fabrikant iGuzzini de lichtberekening voor het nieuwe justitiepaleis. Dat gebeurde op basis van het lastenboek. Daarnaast was er een uitgebreide logistieke ondersteuning en opvolging, waarbij de stipte levering van de materialen voor de verschillende deelfases essentieel was. De uitvoering van dit omvangrijke project nam anderhalf jaar in beslag. Het installatiebedrijf kon ook steeds op de lichtspecialist van Cebeolightstudio terugvallen voor technische vragen.

Installateur

  • De uitvoering van het project werd toegewezen aan Fabricom, dat op zijn beurt onderaannemer Henneaux Frères sa uit Vesqueville (provincie Luxemburg) inschakelde.
  • Voor het ontwerp van het nieuwe justitiepaleis deed de Regie der Gebouwen een beroep op de architecten Jacques Depelsenaire, Jean-Pierre Hernalsteens en Philippe Mousset.